Tenntråds historia

historik om tenntråd

Redan under vikingatiden använde man spunnen guld-, silver- och bronstråd till att smycka sina ägodelar med. I Hågahögarna utanför Uppsala har man funnit fragment av spunnen guldtråd som är ca 3000 år gamla.


Att använda tenntråd kom däremot senare. Vid sjön Furen i småland har man gjort det äldsta fyndet hittills. Det tros vara från någon gång under 1000-talet. I Gråträsk i Norrbotten har man också funnit gammal tenntråd även den från 1000-talet.

Tenntrådsbroderiet har varit utbredd bland samerna sedan 1600-talet. Under 1800-talet försvann tenntrådsbroderiet nästan helt. Det berodde troligen på att tennet (och även silver föremål) under en tid fördömdes av den laestadianska väckelsen som drog fram.

Förmodligen fick samerna idén till att spinna tenntråden då de handlade med nordborna. Det gjorde de främst med norrmännen. Det var vanligast att man använde silvertråd. Samerna började använda tenn, eftersom det gick lättare att bearbeta och var något billigare. De tillverkade tråden genom att först klyva en björk- eller alkvist mitt itu och sedan ta bort märgen. Därefter band man ihop kvisten igen med snören, i hålet hällde man sedan en blandning av smält tenn och bly som fick stelna. De tennstavar man fick fram pressades genom mindre hål som man borrat i renhornsskivor.

När tråden blivit tillräckligt tunn spann man den runt en rensena. Efter det var tråden klar och kunde sys fast i vackra mönster. Tennslöjden försvann så småningom även från de sydsamiska områdena. Vid 1800-1900 sekelskiftet fanns det knappt någon som ägnade sig åt tenntrådsbroderier.

1905 fann Andreas Wilks i Dikanäs sin mors gamla tenntrådsverktyg och började experimentera. Till slut lyckades han både dra och spinna tenntråd. Han gjorde det inte på det gamla sättet. Istället för att spinna tråden runt en sena, spann han den runt en björntråd. Han förenklade också själva spinnandet genom att byta ut den gamla "vridaren" mot en typ av slända som samerna brukade använda till att spinna ullgarn med.

Andras Wilks höll ett 30-tal kurser i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Härjedalen. På så sätt räddade han en utdöende konstart.

Källa: Tenntrådsbroderier av Mona Callenberg

Jag använder både tenntråd(som är blandat med 10% siver), 8 karratguldtråd och bronstråd i mitt arbete

Som du ser på bilden jobbar jag båda med tenntråd och guldtråd. Främst gör jag armband vart man sy på dem fläter som man har gjord. Ibland er det en fläta men man kan öka ut till 3, 5 eller 7 flätter. Men jag gör även enklare modeller och halsband , hängsmycken och örhänge.(Nickelfri). dem flesta armband och halsband sätter man fast med en renhorn-knapp.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Johanna | Svar 28.05.2011 19:33

Jag är väldigt sugen på att lära mig göra egna tenntrådsarmband. Undrar om det finns någon kurs att gå i Skellefteåtrakten?

erika | Svar 26.08.2010 13:14

nja i mitten brukar vi säga. men kolla på vuxenskola eller ABF

Barbro | Svar 25.08.2010 11:47

hej jag bor i utaför Borås och vill så gärna lära mig tennbroderi vart kan jag vända mig Mvh Barbro

Barbro 26.08.2010 11:16

låter kul men det är väl i norra delen av Sverige eller???? Vet du någon om lär ut här i Borås-Kungsbacka trakten eller blir det heldagskurser?

erika 25.08.2010 12:37

Hej Barbro, innom kort ska jag sätta igång med kurser.datum till dem kommer att finnas här på hemsidan.Hjärtligt välkommen

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.05 | 13:13

Den här hemsidan var bra!

...
18.02 | 18:01

Jag är så glad över de i affären Gaupa i Östersund nyss inköpta örhängerna.
Roligt med en för mig nytt smycke'. Har nu läst här på datorn om detta fantastiska

...
10.05 | 14:08

Hej! Jag har letat efter en sådan här gård i många år.Där man får lära sig att driva en liten gård med några kor, grisar, får och höns.Odlar,väver,syr kläderm.m

...
11.08 | 13:03

har du fråger kan du skicka en mail til mig, erika@medeltida-hantverk.see

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS