Boddas bönhus

Bredvid Prästgården hittar du bl a Boddas Bönhus, Bodsjö kyrkan tillsamans med dem fina kyrkstallarna.En fin miljö vart man kan slapna av och komma till ro. Ta gärna med dig fika korgen och gör en utflykt hit, och vandra gamla kyrkstigen till Bodsjöbyn var Boddas Bönhus har stått, från början.

Boddas bönhus är genom studier av timrets årsringar (dendrokronologi) daterat till år 1291. Det är därmed Jämtlands läns äldsta kända timmerhus och en av landets allra äldsta timrade byggnader. 

En stark lokal tradition berättar om Boddas bönhus som socknens äldsta kyrka. Enligt en legend ska socknen Bodsjö ha fått sitt namn efter Bodda, en kvinna som tillsammans med sina barn tvingades lämna gården i Norge. På den nya gården i Jämtland lät hon bygga traktens första kristna kapell, "Boddas bönhus", intill vilket hon sedan begravdes.  

År 1912 flyttades byggnaden från Bodsjöbyn till sin nuvarande placering vid Bodsjö kyrka. många år uppfördes varje sommar föreställningen "Spelet om Bodda" på platsen invid kyrkan.

 Boddas bönhus har under lång tid ansetts märkligt och engagerat människor. Byggnadens ursprungliga funktion har dock aldrig med säkerhet kunnat fastställas. En teori är att det varit en förrådsbod i anslutning till en kyrka eller prästgård.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.05 | 14:08

Hej! Jag har letat efter en sådan här gård i många år.Där man får lära sig att driva en liten gård med några kor, grisar, får och höns.Odlar,väver,syr kläderm.m

...
11.08 | 13:03

har du fråger kan du skicka en mail til mig, erika@medeltida-hantverk.see

...
11.08 | 13:02

Hej , vad roligt att du är intresserat. men nej det finns inga böcker som jag vet om. Jag har klurat ut tekniken och material val själv genom åren.

...
11.08 | 12:30

Hej! Finns det någon bra handbok i posament och hur man går till väga steg för steg med olika mönster?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS