bygden

Bredvid Prästgården hittar du bl a Boddas Bönhus, Bodsjö kyrkan tillsamans med dem fina kyrkstallarna.En fin miljö vart man kan slapna av och komma till ro. Ta gärna med dig fika korgen och gör en utflykt hit, och vandra gamla kyrkstigen till Bodsjöbyn var Boddas Bönhus har stått, från början.

Boddas bönhus är genom studier av timrets årsringar (dendrokronologi) daterat till år 1291. Det är därmed Jämtlands läns äldsta kända timmerhus och en av landets allra äldsta timrade byggnader. 

En stark lokal tradition berättar om Boddas bönhus som socknens äldsta kyrka. Enligt en legend ska socknen Bodsjö ha fått sitt namn efter Bodda, en kvinna som tillsammans med sina barn tvingades lämna gården i Norge. På den nya gården i Jämtland lät hon bygga traktens första kristna kapell, "Boddas bönhus", intill vilket hon sedan begravdes.  

År 1912 flyttades byggnaden från Bodsjöbyn till sin nuvarande placering vid Bodsjö kyrka. många år uppfördes varje sommar föreställningen "Spelet om Bodda" på platsen invid kyrkan.

 Boddas bönhus har under lång tid ansetts märkligt och engagerat människor. Byggnadens ursprungliga funktion har dock aldrig med säkerhet kunnat fastställas. En teori är att det varit en förrådsbod i anslutning till en kyrka eller prästgård.

Bodsjö Kyrkan

Bodsjö kyrka

Bodsjö Kyrka Bodsjö Prästgård

Kyrkan uppfördes i trä. Byggmästare Pål Pålsson, Stugun. Arbetet påbörjades 1794 och den 11 juni 1796 var kyrkbygget klart. 1797 i början av året invigdes kyrkan. 
 
Kyrkan är uppförd i fint furutimmer. In- och utvändigt fodrad med furu bräder. Kyrkan står på en stabil stengrund. Kyrkorummet är värdigt och vackert.
298 sittplatser fördelade på 17 bänkrader i kyrkorummet samt sex rader på läktaren. 

Altartavlan är utförd av Gottfrid Kallstenius 1912. Predikstolen av bild-huggaren Jonas Edlund 1805. Dopfunten, målad i vitt och guld, med dopskål i mässing inköptes 1911. 
 
I tornet finns två klockor, den ena gjuten 1830 och den andra 1874 i Sundsvall av N.P. Linderberg.
 
Orgeln byggdes 1911 av Eriksson och Schuster. Orgeln har 12 stämmor.
Ett gammalt ljusskepp i myrmalm tillverkat i Bodsjö, troligen under 1200-talet. 
 
ÄLDRE KYRKA
Första kyrkan på nuvarande kyrkplats var en träkyrka, byggd 1464. Tyvärr revs den efter den nuvarande kyrkans tillkomst. Delarna från kyrkan blev i stort sett skingrade.

KOPIAN
En kopia av Boddas bönehus byggdes under 1974 av timmermän från Bodsjö. Initiativtagare var flottningsfaktor Hjalmar Franzen. Byggnaden användes under sommaren för bröllop och barndop. En uppskattad tilldragelse för många.
 
KYRKSTALLARNA
Trettio kyrkstallar har funnits vid kyrkan. Femton stallar finns nu kvar. Plats för två hästar i varje stall. Kyrkstallarna timrades upp under senare delen av 
1800-talet.
 

SOCKENSTUGAN
Sockenstugan byggdes under 1800-talets senare del. Den har renoverats med tidstypiskt 1800-tals stil under 1970-talet. Tidigare användes Socken-stugan för kyrkostämmor och andra kyrkliga sammankomster. I dag används den som kaffestuga samt i viss mån som lokalt museum.

 

 

 

 

 

Flatnor föreningshus

Flatnor föreningshus
 
Föreningshuset är en äldre Godtemplarlokal. Lokalen tillhörde dp logen 3132 Boddas Minne. Logen startade 1887 och verkade mycket aktivt inom Bodsjöbygden fram till 1957. Då blev logen nedlagd. Lokalen är K-märkt. Norra Bodsjö förvärvade lokalen 1986. Lokalen har därefter använts som föreningslokal och förvaltas av Norra Bodsjö Byalag.
 
Flatnor Föreningshus var i begynnelsen en skola. Skolan inköptes av logen och användes som möteslokal. 1911 gjordes en tillbyggnad av lokalen. Dans- och festlokalen byggdes och är fortfarande i samma skick. Tillbyggnaden invigdes 1913. 
Byggnaden är uppförd i trä. Den är öppen och används under sommar-
halvåret. En mycket sevärd och trevlig lokal, som väcker nostalgiska känslor. 
Danslokalens yta är ca 90 kvm och serveringslokalen ca 60, lämplig som gilleslokal och öppen för alla under sommaren. 
I stora lokalens scens bakre del finns en vacker scenfond, målad av traktens son Birger Nilsson.
I övrigt har bygden många sevärdheter som Bodsjö Norra Byalag försöker att förvalta. Vandringsleder, kulturplatser, Boddas boplats i Bodsjöbyn, Boddas Källa i Flatnor, St. Birgittas Källa i Fageråsen, vackra badplatser i Bodsjön och Pånsjön. En vacker bygd med anor från asatiden.
 

Kontakter med föreningen kan nås via telefon 
Bokning tel. 0693-400 53 eller 0693-400 26


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.08 | 13:03

har du fråger kan du skicka en mail til mig, erika@medeltida-hantverk.see

...
11.08 | 13:02

Hej , vad roligt att du är intresserat. men nej det finns inga böcker som jag vet om. Jag har klurat ut tekniken och material val själv genom åren.

...
11.08 | 12:30

Hej! Finns det någon bra handbok i posament och hur man går till väga steg för steg med olika mönster?

...
30.11 | 20:08

Hej Erika. Det var jätteroligt träffa dig och din man vid Konstdragningens middag på Hussborgs i måndags. Har efter det fått tag i släktingar från Fågelvik😃

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS