Kulturarvsdagarna , öppen trädgård

Mer info om kulturarvsdagana hittar du på : www.raa.se/kulturarvsdagen

Kulturarvsdagarns Öppen trädgård 2022

Välkommen att uppleva levande hållbart kulturarv 10& 11 sept 2022 kl 12 -17
❤ info & visning av gamla konserveringstekniker som fortfarande används
❤ fika med bakverk från gårdens produkter
❤ försäljning av vävda och tovade allster samt smycken i posamentteknik. en teknik som härstammar från keltiska och vikingatid. mat-hantverk från Artibus by Jägers mm
❤ Löfstrandhs Lanthandel & Garn kommer med härliga garner och tipps hur du kan komma igång med stickning o virkning.
.❤ På hela området hittar du frågar knuten till hållbart kulturarv, vikar man upp lappen ser man svaret.
❤ trädgården är öppet
❤ hälsa på djuren( getter kalvar, gäss, höns )
❤ LRF info för stora o små i kåtan. barnen kan även sitta och färglägga bilder
❤i samarbete med LRF revsund & Studieförbundet Vuxenskolan Bräcke
OBS på söndag har även Bodsjö hembygdsförening kulturarvsdagen och visar Boddas bönhus berätterbom Bodda och visar några av dåtidens tekniker. det kommer att finnas löksoppa med med Bodda limpa.
Boddas bönhus är genom studier av timrets årsringar (dendrokronologi) daterat till år 1291. Det är därmed Jämtlands läns äldsta kända timmerhus och en av landets allra äldsta timrade byggnader.

En stark lokal tradition berättar om Boddas bönhus som socknens äldsta kyrka. Enligt en legend ska socknen Bodsjö ha fått sitt namn efter Bodda, en kvinna som tillsammans med sina barn tvingades lämna gården i Norge. På den nya gården i Jämtland lät hon bygga traktens första kristna kapell, "Boddas bönhus", intill vilket hon sedan begravdes.

År 1912 flyttades byggnaden från Bodsjöbyn till sin nuvarande placering vid Bodsjö kyrka. Boddas bönhus har under lång tid ansetts märkligt och engagerat människor. Byggnadens ursprungliga funktion har dock aldrig med säkerhet kunnat fastställas. En teori är att det varit en förrådsbod i anslutning till en kyrka eller prästgård.


kolla gärna för mer information på www.medeltida-hantverk.se, www. artibus-by-jagers.se vår fb sida bodsjö prästgård självhushåll eller artibus by Jägers eller ring 0738466261( Steijn) eller 0737837611( Erika)

- Bodsjö Prästgård självhushåll är en livsstil som inspirerar folk. Den bestå av ett småskaligt, ej certifierad, ekologisk kretsloppjordbruk i odlingszon 7 med djurhållning. I dags läget året runt självförsörjande i hö till djuren, gödsel & kompost till trädgården och slåttermark, kött, buljong, charkprodukter, ägg, potatis ,baljväxter, grönsaker, frukt, bär och svamp. Som lagras i källaren, torkas, syras eller termisk konserveras
-Här finns en återställd nyklassisk trädgård efter original ritning av hushållningssällskapet från 1930. Trädgården lutar ner, med utsikt över sjön. I överdelen en oval blomsterrabatt, flankerad av olika buskar. Nere vid sjön grönsakslandet på 450 kvm med flätat staket mot vindar samt växthus för odling av tomater gurkor och böner. Mellan prydnads- och grönsaksträdgård står fruktträd och bärbuskar.
-Vid södergaveln mot kyrkan, en rosenträdgård tillägnad Jungfru Maria, som meditation plats.
- På gården finns även ateljé Artibus by Jägers. Artibus är Latin för konst/hantverk/slöjd och det är ju precis det Erika syslar med. Hon gör smycken i posament teknik och då hämtar jag inspiration från ketiska & vikinga fynd.
Sen jobbar Erika mycket med tovning, både med filtnål och såpa&vatten , och då förvandlar hon lokal ull som annars blir slängd till bruks & konstföremål samt tavlor. Ullen är handkardat, färgad med giftfria färger och sedan tovad för hand
Och då jag är en riktig mångsysslare jobbar jag även lite i skin och andra textiltekniker men även med mathantverk. Då främst torkning av örter kryddor och grönsaker som odlas på Bodsjö Prästgård självhushåll men även i små skala gran & björksirap som är en riktig delikatess.
-Bodsjö Prästgård är en WWOOF gård som innebär att man tar emot volontärer från hela världen och lär dem om ekologiskt jordbruk. & hållbar livsstil.

2,3,16 & 17 juli 2022
Välkommen att uppleva våran livsstil vi bjuder på:

 visning av trädgården
 hälsa på djuren( getter kalvar, gäss, höns )
 info & tips om självförsörjning,
 fika med bakverk från gårdens produkter
 försäljning av Konst & mat-hantverk från Artibus by Jägers mm
. På hela området hittar du vår trädgårdstomtar fråga knuten till gården, vikar man upp lappen ser man svaret.
 kl 16: 00 guidning om betesdjurens betydelse för kolbindning & biologisk mångfald.
i samarbete med LRF revsund & Studieförbundet Vuxenskolan Bräcke
 
kolla gärna för mer information på www.medeltida-hantverk.se, www. artibus-by-jagers.se vår fb sida bodsjö prästgård självhushåll eller artibus by Jägers eller ring 0738466261( Steijn) eller 0737837611( Erika)

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.05 | 13:13

Den här hemsidan var bra!

...
18.02 | 18:01

Jag är så glad över de i affären Gaupa i Östersund nyss inköpta örhängerna.
Roligt med en för mig nytt smycke'. Har nu läst här på datorn om detta fantastiska

...
10.05 | 14:08

Hej! Jag har letat efter en sådan här gård i många år.Där man får lära sig att driva en liten gård med några kor, grisar, får och höns.Odlar,väver,syr kläderm.m

...
11.08 | 13:03

har du fråger kan du skicka en mail til mig, erika@medeltida-hantverk.see

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS